Mistrzowskie menu

Kup e-wydanie

Większość z nas sięga po jedzenie pod wpływem głodu lub dla przyjemności. Ale dla zawodowych lekkoatletów czy piłkarzy dieta jest narzędziem, pomagającym w pełni wykorzystać swój potencjał. Oto jak „od kuchni” osiąga się sukces w wyczynowym sporcie.

Mistrzowskie menu

W sporcie wyczynowym o zwycięstwie lub porażce często decyduje ułamek sekundy. Nie mając planu żywieniowego, który uwzględnia wszystkie niezbędne składniki odżywcze, wielu zawodników nie miałoby szansy konkurować na najwyższym poziomie. Jeśli uprawiamy sport rekreacyjnie, zwykle wystarczy odżywiać się racjonalnie, przestrzegać podstawowych zaleceń dietetycznych i dbać o to, aby nie wystąpiły niedobory pokarmowe. Ale nawet w przypadku amatorskiego biegania, budowania sylwetki na siłowni czy grania w koszykówkę, odpowiednio planując posiłki, możemy znacznie poprawić wyniki.

Więcej w najnowszym numerze Świata Wiedzy. W sprzedaży od 20 lipca za jedyne 6,99 zł!

Poprzednie numery:

Wydania specjalne: